ko logo

Tactiele ervaring Dinomakers

  • Klant: Teylers Museum

Omschrijving project

Van februari tot en met mei 2020 was in Teylers Museum de tentoonstelling Dinomakers. Deze tentoonstelling ging over de beeldvorming van dino’s door de jaren heen. Naast het tonen van fossielen, schilderijen en tekeningen vindt Teylers Museum het belangrijk dat kinderen spelenderwijs met het onderwerp aan de slag kunnen. Het museum stelde KO de volgende vraag:

Vraag aan KO

Ontwerp tactiele activiteiten bij de tentoonstelling Dinomakers, waarmee de nieuwsgierigheid van kinderen aangewakkerd wordt.

Oplossing

KO heeft op verschillende plekken in de tentoonstelling tegels met reliëf geplaatst. Door papier op de tegels te leggen en met potlood over het papier te krassen, wordt het reliëf zichtbaar op papier. Deze techniek heet frotteren. Het frotteerwerk vereist precisie en aandacht. Zo krijgen de kinderen een gevoel bij het werk van een paleontoloog die het skelet van een dino probeert te reconstrueren. Het eindresultaat is het skelet van een bedreigde diersoort.

Ook heeft KO een voelblok gerealiseerd. Op het voelblok zijn zogenaamd de huiden gespannen van een viertal verschillende soorten dino’s.

Reactie Teylers Museum “De frotteertegels werken als een trein: al honderden kinderen hebben net als echte paleontologen hun hoofd gebroken over welke botten ze nu eigenlijk gevonden hebben en hoe die aan elkaar te smeden. Het voelblok met dino- en mammoethuid spreekt ook eens andere zintuigen aan dan ‘kijken’.

angle leftvorige
Studiekeuze middelbare scholieren
Terug naar boven