ko logo

Over KO

contactheader

KO nieuwsgierige interactie is een onderzoeks- en ontwerpbureau bestaande uit Kristel Kerstens en Jessy van Os. Wij onderzoeken het gedrag van mensen, zodat we te weten komen waar deze mensen behoefte aan hebben. En we ontwerpen creatieve oplossingen die passen bij die behoeften.

Waar wij aan werken

KO zet haar ontwerpkracht graag in om creatieve oplossingen te bedenken voor uitdagingen waarin de nieuwsgierigheid van mensen getriggerd kan worden. Het project dat we voor Teylers Museum hebben gedaan is daar een mooi voorbeeld van.

Daarnaast denken wij graag mee over slimme oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Want ontwerpen biedt ook methoden en technieken voor het vinden van slimme oplossingen voor lastige vragen. Het onderzoek dat wij uitvoerden naar de beleving van mensen van hun zoektocht naar geestelijke hulp laat zien hoe ontwerpen een waardevolle bijdrage kan leveren aan dit soort vraagstukken. 

  • Creatieve oplossingen die nieuwsgierigheid triggeren
  • Slimme oplossingen voor complexe vraagstukken

Hoe wij werken

Onze aanpak is het beste te omschrijven als wat tegenwoordig bekend staat als ‘design thinking’. KO benadert elk project open en met nieuwsgierigheid en stelt daarin de mens centraal. Dit betekent dat we problemen definiëren vanuit menselijke behoeften en oplossingen ontwerpen die daar op aansluiten. 

  • Nieuwsgierigheid als uitgangspunt
  • De mens staat centraal
  • Waardevolle oplossingen als resultaat

Hoe het allemaal begon

Kristel Kerstens en Jessy van Os 'go way back'. Als achtienjarigen leerden zij elkaar in 1996 kennen bij de start van hun studie Industrieel Ontwerpen aan de Technische Universiteit Delft. Toen al werkten zij - als ontwerpers in opleiding - veelvuldig samen. De docent die Kristel en Jessy begeleidde in een van hun eerste ontwerpopdrachten (ontwerp een set zaklampen voor de politie) zag meteen al toekomst in deze samenwerking, getuige de (handgeschreven!) feedback op deze opdracht:

zaklampen

Kristel werkte na haar studie als concept developer bij onder andere Waag Society in Amsterdam, en Jessy als interaction designer bij onder andere Zicht Online in Rotterdam. Beiden werkten zij ook als ontwerpdocent bij de Haagse Hogeschool.

Meer dan twintig jaar na hun eerste kennismaking kwam het eindelijk tot de al lang voorziene officiële samenwerking: sinds 2019 is KO nieuwsgierige interactie een feit.

Terug naar boven